Marijan Ožanić

Marijan Ožanić rođen je 1945. godine u Krušljevu selu, kraj Donje Stubice.  Na Elektrotehničkom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta, smjer jaka struja, diplomirao je 1967. godine. Magistrirao je 1990. godine na poslijediplomskom studiju Europskog centra za mir i razvoj, Sveučilišta za mir Ujedinjenih naroda, koji se izvodio na Sveučilištu u Zagrebu. Studij se zvao „Tehnologija rješavanja problema razvoja“, a tema magistarskog rada bila je "Razvoj Modela tehničke funkcije u proizvodnom sustavu“.

Pola svog poslovnog života radio je u velikim proizvodnim poduzećima (KONČAR), a drugu polovicu vezan je uz poduzetništvo kroz vođenje Tehnološkog parka Zagreb (TPZ), prvog tehnološkog parka za visoke tehnologije u Hrvatskoj.

Radeći u velikim gospodarskim sustavima (KONČAR) stekao je veliko iskustvo na vrlo širokom području: od uvođenja suvremenih metoda rada u proizvodne i poslovne procese, razvoja podrške računala tehničkoj funkciji i cijelom proizvodnom i poslovnom ciklusu, vođenja projekata razvoja, poticanja i organiziranja inovativne djelatnosti i poduzetništva, do obrazovanja menadžera i specijalista u poslovnim i proizvodnim procesima.

Tijekom rada usavršavao se u najznačajnijim svjetskim tvrtkama kao što su General Motors u Sjedinjenim Američkim Državama, Alsthom u Francuskoj, ČKD u Češkoj, BBC i ELIN u Austriji i druge.

Od 1994. direktor je prvoga tehnološkog parka, odnosno poduzetničkog inkubatora za visoke tehnologije u Hrvatskoj, osnovanog sa zadaćom da potiče poduzetništvo u malim, privatnim, razvojno i tehnološki orijentiranim, high-tech poduzećima. Marijan Ožanić je Tehnološki park Zagreb kreirao, osnivao i razvijao do današnje razine. Tehnološki park Zagreb bio je najveća koncentracija poduzetnika na području razvoja i visokih tehnologija u Hrvatskoj,  s 12 patenata, preko 150 nagrada osvojenih na izložbama inovacija u cijelom svijetu i izvoz proizvoda u 48 zemalja svijeta. Svake godine se u TPZ-u kreiralo, proizvelo i plasiralo na tržište 25 – 40 novih proizvoda. Po svojim rezultatima TPZ  na području inovacija, razvoja novih proizvoda i izvoza bio je jedan od naboljih tehnoloških parkova Srednje Europe.

U ljeto 2008. Tehnološki park Zagreb je proširio svoju djelatnost i prerastao u poduzeće Razvojna agencija Zagreb-TPZ d.o.o.

Tehnološki park Zagreb je 2012. izabran za najbolji  tehnološki park u Hrvatskoj

Tehnološki park, a sada Razvojna agencija u vlasništvu su Grada Zagreba i realiziraju projekte poticanja poduzetništva iz Programa Grada Zagreba.

Ožanić je stalno u kontaktu s poduzetnicima i njihovim problemima, analizira ih, savjetuje  i o njima piše. Svoja poslovna iskustva unio je u 7 poslovnih knjiga, veliki broj članaka s područja menadžmenta,  poduzetništva i razvoja.

 Autor  je poslovnih knjiga:

 1. „MENEDŽERSKI  IZAZOV – poslije rata i socijalizma“,   1994.,  Trend i Croman.
 2. „POSLOVNA PISMA – kako napisati poslovno pismo koje će postići učinak koji očekujete“, 2001.  Tehnološki park Zagreb.
 3. „MALI BROD NA OLUJNOM MORU- od ideje do prvog ugovora“, priručnik za poduzetnike, 2004. Tehnološki park Zagreb.
 • MALI BROD NA OLUJNOM MORU“,2.izdanje, priručnik za poduzetnike, Profil d.o.o., Zagreb, Zagreb, 2014.

     4. „TEHNOLOŠKI PARK ZAGREB – 10 GODINA RAZVOJA“, 2004., Tehnološki park Zagreb.

     5. „POSLOVNA PISMA – kako napisati učinkovito poslovno pismo“, drugo prošireno izdanje, 2005.,              Tehnološki park Zagreb.

 • „POSLOVNA PISMA – kako napisati učinkovito poslovno pismo“, treće prošireno izdanje, 2009., Školska knjiga Zagreb.

      6. „GDJE SMO I KAMO IDEMO – i još 90 kolumni iz Škole poduzetništva o poduzetništvu,                         menadžmentu, razvoju i konkurentnosti i društvu“, 2006. Tehnološki park  Zagreb.

    7. „TEHNOLOŠKI PARK ZAGREB – 15 GODINA RAZVOJA“, 2009., Razvojna agencija Zagreb-TPZ 

Koautor je u knjigama

 • KULTURA I DRUŠTVO ( poglavlje "Kultura i nove tehnologije"), Školska knjiga, Zagreb, 1989.  
 • SVE ŠTO PODUZETNIK TREBA ZNATI (poglavlje "Poduzetništvo i menadžment u malom poduzeću " ), Naklada EDO, 1996.
 • OD IDEJE DO PROFITA – VODIČ ZA INOVATORE POUZETNIKE, (poglavlja Inovator poduzetnik – da ili ne", "Osobine poduzetnika", "Poslovni plan") MOMPS i HSI, Zagreb, 2002. godine.

Preveo je s engleskog sa sinom Tomislavom knjigu:

 • UPRAVLJANJE PROIZVODNJOMOdlučivanje u funkciji proizvodnje Rogera G. Schroedera, u izdanju kuće MATE d. o. o., 1999. godine.

 

Do sada je objavio oko 200 članaka u stručnim časopisima, novinama ili na stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu.  Autor je  velikog broja radova s  područja menadžmenta i poduzetništva koje objavljuje u raznim časopisima, kao što su Banka, Privredni vjesnik, Infotrend, Birotrend, Marketing u praksi, Večernji list (Poslovna  srijeda), Poslovni tjednik, Poslovni magazin, Lider, Slavonski poduzetnik, Poslovni savjetnik, Fokus, Zg-magazin (portal), HKV (portal).  

1991.–1992. bio je voditelj i predavač poslijediplomskog studija pod nazivom "Studij inženjeringa" na Zagrebačkoj poslovnoj školi.

2010. održao je predavanja iz predmeta poduzetništvo na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa.

2011.bio je gost predavač na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na poslijediplomskom studiju “Strateško poduzetništvo”

Održao je mnogo predavanja o poduzetništvu, menadžmentu, inovacijama, razvoju proizvoda, o industriji  i malim poduzećima i vodio obrazovne seminare za menadžment.

Konzultant je i voditelj projekata unapređenja poslovanja, restrukturiranja, razvoja organizacije te uvođenja informatike u proizvodne i poslovne procese u nekoliko zagrebačkih poduzeća.

Bio je član je Hrvatske mreže konzultanata za malo i srednje poduzetništvo i član Vijeća HUP-a za strategiju razvitka Republike Hrvatske.

 Od ljeta 2012. Marijan Ožanić je u mirovini.

Aktivnosti u mirovini

 • na HKR-u, Hrvatskom katoličkom radiju urednik je i voditelj emisije ARGUMENTI o poduzetništvu (od 2012.)
 • bio je stručni procjenitelj na Programu POC BICRO-a. (2013.)
 • bio je neovisni procjenitelj prijedloga za potrebe Poziva na dostavu prijedloga „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“, RC.2.2.08., MZOS-a. (2014.)
 • Svake godine održao je niz predavanja o inovacijama, poduzetništvu, zapošljavanju, industrijskoj strategiji i reindustrijalizaciji u Zagrebu, Šibeniku (Konferencije EDZ-a, Elektrotehničkog društva Zagreb), na Tekstilnim danima u Zagrebu, u Poduzetničkom inkubatoru u Sisku i u Virovitici, Veleučilištu Varaždin, na Inkubatoru građanske inicijative, na Konferenciji EDUCA u HGK, na Franjevačkom institutu za kulturu mira, na Ekonomskom forumu KISS-a (Klub izvrsnosti svih struka), Kraljevskoj akademiji u Zagrebu, Hrvatskom sociološkom društvu, Hrvatskom katoličkom sveučilištu.
 • u Buzetu održao dvotjedni seminar i konzultacije za poduzetnike (2014.)
 • sudjelovao u Novom Sadu na Business forumu (predavanje o transferu tehnologije), u Beogradu na Susretu inovatora (član žirija), a u Čačku predavanja o tehnološkom parku. (2014.)
 • Na Interliberu predstavljeno novo izdanje knjige Mali brod na olujnom moru (izdavač PROFIL d.o.o.) (2014.)
 • održao je promocije knjige za poduzetnike „Mali brod na olujnom moru“ uz predavanja o gospodarstvu u Zagrebu, Sisku, Virovitici. (2014. i 2015.)
 • sudjelovao u predstavljanju knjige prof.dr.sci. Igora Čatića na FSB-u i knjige Mirka Kuljiša „Na valovima sudbine radioelektronike u Hrvatskoj (1942.-2014.)“ u RIZ-u, HGK, FER-u.
 • obrazovanje Uprave Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci (lipanj do studeni 2016.)
 • održao predavanje na proslavi 10.godišnjice časopisa „Poduzetnik“ (svibanj 2016.).
 • predavanje o inovacijama u Varaždinu, Sveučilište sjever (travanj 2016.).
 • Predavanje na VERN-u o poduzetničkoj infrastrukturi (lipanj 2016).

 e-mail:  marijan.ozanic2601@gmail.com

Popis članaka