Želim vam svima čestit i blagoslovljen Božić i svako dobro u novoj 2021. godini

Dragi prijatelji, i ove godine,  u  ovo Božićno vrijeme želim s vama podijeliti jednu prekrasnu pjesmu. To je Psalam 23 čiji stihovi „Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom“, snažno odjekuju i daju nam snagu u ovim teškim vremenima potresa, pandemije, političke krize, društvenog ludila, depresije i osjećaja beznađa. 

Uz te stihove sjećamo se i poruke svetog pape Ivana Pavla II. koji je 1978. godine, u propovjedi na početku svog pontifikata, rekao: „Ne bojte se.“


 D1 SVETA OBITELJ

Sveta obitelj

Detalj s vitraja u bazilici Majke Božje Bistričke, u Mariji Bistrici.

 Psalam 23

Gospodin je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam;
na poljanama zelenim
on mi daje odmora.
Na vrutke me tihane vodi
i krijepi dušu moju.

Stazama pravim on me upravlja
radi imena svojega.

Pa da mi je i dolinom smrti proći,
zla se ne bojim, jer si ti sa mnom.
Tvoj štap i palica tvoja
utjeha su meni.

Trpezu preda mnom prostireš
na oči dušmanima mojim.
Uljem mi glavu mažeš,
čaša se moja prelijeva.

Dobrota i milost pratit će mene
sve dane života moga.
U Gospodnjem ću Domu prebivati
kroz dane mnoge.

Pozivam vas da poslušate ovaj prekrasan tekst „Gospodin je pastir moj - Psalam 23“ u nekoliko glazbenih izvedbi.

Psalam 23 uglazbio je i  jedan od najvažnijih skladatelja hrvatske liturgijske glazbe 20. stoljeća zborovođa, muzikolog i pedagog, svećenik  Ljubomir Galetić (1938.-1997.)

Često se izvodi i skladba  češkog skladatelja Antonína Dvořák (1841.-1904.).  Poslušajte izvedbu Komornog zbora mladih požeških glazbenika s Lucijom Zovko Čevapović na flauti i Ivanom Bosnarom na orguljama, dirigira Josip Prajz  u crkvi sv. Jurja u Starom gradu u Kaptolu 28. lipnja 2017. godine.

Prekrasni stihovi Psalma 23 izvode se i u obliku popularnih duhovnih pjesama.

Pjesmu izvodi Miroslav Škoro.

Ljubiteljima ozbiljne glazbe preporučam da poslušaju  prekrasnu Hrvatsku misu u d-molu, op. 86, Borisa Papandopula (1906.-1991.) Napisana je 1939., a praizvedena 1942. godine, za mješoviti zbor, sopran, alt, tenor i bariton solo a cappella, t.j. bez ikakve pratnje bilo orkestra bilo orgulja. Hrvatsku misu izvodi Zbor solista Ruske državne kapele Moskva u Eufrazijevoj bazilici u Poreču 19. travnja 2012. godine.

 D2. LACKOVIĆ

Ivan Lacković-Croata, Bijeli krovovi mog zavičaja, 1968.Komentari

  • Zlatkp

    27. 12. 2020

    Dragi Marijane, Svake godine, pa i ove, činiš svima nama veliku ljepotu izborom teksta, glazbe, slike i svevremenske i univerzalne, produhovljene poruke. Ovo mi je najljepša čestitka za Božić. Hvala ti i Bog te blagoslovio. Deda Zlatko iz Sopota.

Komentiraj