Želim vam svima čestit i blagoslovljen Božić i svako dobro u novoj, 2023. godini

Dragi prijatelji, i ove godine,  u  ovo Božićno vrijeme želim s vama podijeliti jednu prekrasnu pjesmu. To je pjesma Dragutina Domjanića „Tama je svud vladala tad“. Uglazbio ju je hrvatski skladatelj iz Karlovca, Rudolf Taclik (1894.-1942.) koji je uglazbio neke od najljepših hrvatskih crkvenih pjesama.

Često nam se čini da je ponovno zavladala tama i čekamo s puno nade Isusovo svjetlo da nas ponovo obasja, pruži nam nadu i pokaže put.


X58 MAJKA BOŽJA

Kip Majke Božje s malim Isusom ispred crkve Sv. Mateja u Dugavama.

Autor kipa je Tomislav Kršnjavi.

(izvor slike: arhiva autora)

 Tama je svud vladala tad

Tama je svud vladala tad
Snivao san Betlem je grad;
Budna je tek čekala noć,
Znala je: Bog k zemlji će doć.

Zvijezde se tad najljepše sjaj
Izli na kraj sanjarski taj.
Zlatom je sav posula put,
Štalu i tih s jaslama kut.

Išli su s njom k štalici toj
Ljudi i bijel' anđela roj.
Vidješe tu stupiv na prag:
Rodi se Kralj moćan al' blag.

 Znali su svi, travka i cvijet:

Rodi se brat skroman i svet.
Slave ga vijek beskraji svi,
Slavu mu sad pojmo i mi.

Dragutin Domjanić (1875.-1933.)

Poslušajte prekrasnu pjesmu „Tama je svud vladala tad“  skladatelja  Rudolfa Taclika u obradi velikih hrvatskih glazbenika, Anđelka Klobučara (1931.2016.) i Borisa Papandopula (1906.-1991.).

Najprije možemo poslušati obradu Anđelka Klobučara, skladatelja, orguljaša, pedagoga i akademika. Skladbu izvode  Zagrebački madrigalisti uz Simfonijski orkestar.  Dirigent je  Vladimir Kranjčević, a solisti Ivanka Boljkovac, sopran; Ruža Pospiš-Baldani, alt; Vladimir Ruždjak, bariton.

Uživajte i u skladbi „Tama je svud“ koju je obradio Boris Papandopulo, skladatelj i dirigent prema napjevu Rudolfa Taclika. Skladbu izvodi komorni zbor „Ivan Filipović“ iz Zagreba.  Dirigent je  Goran Jerković. Koncert je održan u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,  Zagreb, 19.12.2014.

Na kraju poslušajte zbor „Kikići“ koji pjeva jednu prelijepu i vrlo aktualnu pjesmu, „Vratite nam malog Isusa“. Zagreb je pun nekakvih figurica Orašara kojima „moderno hrvatsko društvo“  želi zamijeniti malog Isusa. Mali Kikići žele da nam se vrate jaslice i mali Isus u njima.

Solistica: Franka Salmić.  Stihovi, glazba i aranžman: Maja Rogić

 

X59 BONAVENTURA DUDA-BOŽIĆ-4

Ivan Lacković Croata „Djetešce nam se rodilo“

Ilustracija u knjizi Bonaventure Dude „Svijeta razveselitelj-Hrvatski Božić“, 1990., Kršćanska sadašnjost, ZagrebPovezani članci

Komentari

Komentiraj