Marijan Ožanić

Gdje smo i kamo idemo

I još 90 kolumni o poduzetništvu, menadžmentu, razvoju i konkurentnosti i društvu

Tehnološki park Zagreb, Zagreb, 2006.

KNJIGA S KOJOM ĆETE BOLJE RAZUMJETI VRIJEME, DRUŠTVO I

GOSPODARSTVO U KOJEM ŽIVIMO, RADIMO I POSLUJEMO

U ovoj su knjizi sakupljene kolumne, njih devedeset i jedna, koje obuhvaćaju široki raspon tema od onih „praktičnih“ koje obrađuju konkretne probleme u poduzećima, malim i velikim, i mogu pomoći poduzetniku i menadžeru u njihovom svakodnevnom radu do onih što analiziraju društvo, vrijeme, naše poduzetništvo i cijelo gospodarstvo.

Pisane su svaki tjedan, od prve objavljene 16. srpnja 2004. do posljednje 19. svibnja 2006. godine. Međutim, u knjizi nisu poredane kronološki već su grupirane u četiri tematske skupine – O poduzetništvu, O menadžmentu, O razvoju i konkurentnosti te O društvu.

Prva kolumna zvala se «Kako pisati o poduzetništvu», a zadnja «Gdje smo i kamo idemo».  Po zadnjoj kolumni nazvao sam i cijelu knjigu.

Pišući ove kolumne bio sam «opsjednut» činjenicom  da živimo u nevjerojatno turbulentnom vremenu, stvaranja novog društva, novog gospodarstva, novog svijeta i da jednostavno trebamo o tome pisati. Ovo vrijeme je izuzetno u povijesti čovječanstva, nevjerojatno mnogo pitanja je otvoreno, donose se sudbonosne odluke o tome kako će naše društvo i naše gospodarstvo  izgledati u sljedećim stoljećima. O tome će pisati povjesničari u nekim budućim razdobljima, ali i naša je dužnost, kao sudionika ovog vremena da pridonesemo, koliko možemo u stvaranju novog društva. Ali i u pokušajima da ga razumijemo, objasnimo i ocijenimo «putove kojim idemo».

Nije me zanimalo pisati kolumnu koja reagira na svakodnevne događaje i komentira ih. Takvih kolumni su pune novine. Osim toga u većini slučajeva vrijednost takve kolumne traje dok traje sjećanje na neki događaj. Mene zanima analiza vremena u kojem živimo. 

Ove kolumne su pisane s uvjerenjem da je razvoj našeg poduzetništva i cijelog našeg gospodarstva od presudne važnosti  za razvoj cijelog društva. Stoga treba stalno proučavati naše primjere, iskustva naših menadžera i poduzetnika, pisati o njima, analizirati ih, u naše uvjete prenositi dobra strana iskustva, znanja iz stranih knjiga, stalno sudjelovati u prenošenju znanja i tako unapređivati naše gospodarstvo. Jedino će tako biti spremno za tržnu utakmicu na globalnom tržištu.  Ne vjerujem da je dobro rješenje za naše gospodarstvo prodaja svega strancima, a niti prepuštanje gospodarstva u ruke  raznih pohlepnih  tajkuna

Uvjeren sam poznavajući vrijednosti naših poduzetnika, naših stručnjaka, naših obrazovnih institucija, našu tradiciju u razvoju znanosti da imamo priliku zauzeti svoje mjesto na svjetskoj pozornici i na svjetskom  tržištu. Ali samo, ako ćemo odaberemo  pravi put, vjerujemo u sebe, ako će se u društvu donositi ispravne odluke.

U protivnom ćemo postati kolonija i u Europi i u globalnom svijetu.