Marijan Ožanić

Tehnološki park Zagreb - 15 godina razvoja

Tehnološki park Zagreb, Zagreb, 2009.

Tehnološki park Zagreb je počeo s radom 1.ožujka 1994. Tim datumom počela se ozbiljnije izgrađivati poduzetnička infrastruktura u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj. Petnaesta godišnjica skromno je proslavljena u ožujku 2009. u prostoru Tehnološkog parka, u „baraci na Drvinju”. Ova knjiga posvećena je toj godišnjici.  

Tijekom svih tih godina poslovnog života nismo se micali iz barake uz zapadnu ogradu KONČAR-a, ali smo promijenili 3 adrese (Fallerovo šetalište 22, Drvinje 63, pa  Dragutina Golika 63),  4 pravna oblika – KONČAR-TEHNOLOŠKI PARK d.o.o., TEHNOLOŠKI PARK ZAGREB d.o.o., (dio društva GKG Zagreb) i ZAGREBAČKI HOLDING d.o.o, podružnica Tehnološki park Zagreb i 2 vlasnika - najprije koncern KONČAR d.d., a nakon toga Grad Zagreb. 

Krajem proljeća 2008. godine, 1.lipnja, započelo je radom društvo RAZVOJNA AGENCIJA ZAGREB – TPZ d.o.o., nakon što su svi zaposlenici iz Tehnološkog parka Zagreb prešli u Razvojnu agenciju. Nekoliko mjeseci poslije toga, 26. rujna 2008. godine Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje o brisanju podružnice Tehnološki park Zagreb iz sudskog registra. Tako je nakon nešto više od 14,5 godina rada prestao postojati Tehnološki park Zagreb kao samostalan pravni subjekt, ovog ili onog oblika. Djelatnost Tehnološkog parka uklopila se u novu Razvojnu agenciju, odnosno Razvojna agencija je nastala tako da su se djelatnosti Tehnološkog parka nadopunile i proširile novim djelatnostima. 

Grad Zagreb je 100% vlasnik Razvojne agencije Zagreb-TPZ d.o.o. kao što je bio i  vlasnik nekadašnjeg Tehnološkog parka Zagreb d.o.o..

Iako su nam sve  te promjene stvarale administrativne, birokratske i organizacijske probleme, naše djelovanje, naša misija i način rada u osnovnim crtama se nisu  mijenjali, osim što smo stalno stjecali nova iskustva, nova saznanja i ugrađivali ih u djelovanje Tehnološkog parka. Za to vrijeme su oko nas tutnjale nevjerojatne promjene i turbulentni procesi stvaranja novog društva i novog gospodarstva. Iako nismo mogli utjecati na opća društvena zbivanja, sva ta zbivanja djelovala su na nas, naše poduzetnike, njihov poslovni život, njihove uspjehe, probleme, a često i poslovne poraze. To nam je dalo priliku da kroz naš Tehnološki park, kao u jednom malom laboratoriju,  proučavamo procese koji su se odvijali u društvu i gospodarstvu.  Dobro smo upoznali kako naše gospodarstvo djeluje, uočili sve devijacije, sve greške koje su napravljene i koje se u tim procesima i dalje prave. I mislim da na osnovi toga možemo reći da prilično dobro poznajemo sve dobre i loše strane našeg poduzetništva i znamo što bi trebalo napraviti da bude bolje. Međutim, moramo istaknuti da sve ocjenjujem i procjenjujem na osnovi jednog kriterija  - a to je kako povećati izvozne mogućnosti kroz stvaranje na znanju utemeljenih poduzeća i kroz razvoj novih proizvoda konkurentnih na stranom tržištu. Nenormalno nabujali dio gospodarstva koji se bavi uvozom i koji je dva puta premašio izvoz smatram patologijom ovog društva i takvim poduzećima se nismo posebno bavili.

Pored svih problema i kriza koje su se odvijale u našem okruženju nastojali smo da naša mala zajednica, „mali brod na olujnom moru“, bude brod na kome vladaju još uvijek pravila civiliziranog ponašanja, poslovne etike, međusobnog uvažavanja i poštovanja, prijateljstva i suradnje. To su sve pravila koja je „današnje napredno vrijeme pregazilo“, ali ponosni smo da smo uvijek bili mali otok na kome se takva pravila poštuju.

Kada govorimo o Tehnološkom parku Zagreb uvijek ističem da naša snaga nije u zgradi (to je još uvijek baraka na Trešnjevci), u skupoj opremi (nemamo je) ili atraktivnoj web stranici. Snaga je samo u poduzetnicima i njihovim rezultatima.

I na kraju možemo reći da je za dobar tehnološki park potrebno imati, kako se to sada obično kaže, hardver i softver. Hardver su zgrade, oprema, Internet i slično. Softver je znanje, iskustvo i srce, entuzijazam i ljubav za taj posao.

Hardver se može kupiti, znanje i iskustvo se može steći,

a srce morate imati.

Imate ga ili nemate.

I to je sve.

KNJIGA U PDF-U

 TPZ-15 GODINA [1]